ESEMÉNYNAPTÁR

December 2018
S M T W T F S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

szgyf_banner.jpg
szgyf_somogy_banner.jpg

A szociális foglalkoztatás volt a témája annak a konferenciának, amely a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségének szervezésében zajlott szerdán a segesdi Gondviselés Szociális Otthonban.


Tóth László Norbert, a megyei kirendeltség igazgatója köszöntőjében a szociális foglalkoztatás jelentőségéről és megerősítéséről beszélt, valamint a meghívón is szereplő, érett paradicsomra utalt, amely szimbolikusan és a valóságban is e tevékenység gyümölcsét jelenti. Bátori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója megnyitójában kiemelte: intézményeinkben az ellátottaknak teljes életet kell biztosítanunk; ehhez elhivatottság szükséges, valamint olyan stratégia, mint a szociális foglalkoztatás. Ellátottjainknak lehetőségük van munkavégzésre, ezáltal hasznosnak érezhetik magukat.

A főigazgató arról is szólt: a szociális ágazatban paradigmaváltás zajlik, azonban a támogatott lakhatáshoz is stabil, biztos és kiszámítható foglalkoztatást kell biztosítani.

Ezt követően „A szociális foglalkoztatás aktualitásai, jövőbeni lehetőségei” címmel Farkasné Farkas Gyöngyi, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója tartott előadást, majd dr. Szőke László, az SZGYF megbízott osztályvezetője a szociális foglalkoztatás állami fenntartású intézményrendszerben való megvalósítási formáiról adott átfogó összegzést. Mátyásné Dóra Tünde, a mosdósi Kiss Ferenc Református Idősek Otthonának vezetője a somogyi településen működő intézményt mutatta be – utalva örömökre és eredményekre éppúgy, mint gyakorlati nehézségekre.

A tanácskozás második felében elsőként dr. Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke gyakorlati példákkal szemléltetve osztotta meg gondolatait az akkreditációs foglalkoztatás keretén belül megvalósuló rehabilitációs szemléletről. Vojtek Zsolt, a péceli Védett Műhely Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője a külső foglalkoztató szemszögéből elemezte a szociális foglalkoztatás tapasztalatait.

Nemes Zita, a konferenciának helyet adó intézmény igazgatóhelyettese a mentálhigiénés gondozás és a szociális foglalkoztatás kapcsolatáról tartott előadást; ebben a Gondviselés Szociális Otthon lakóival a közelmúltban kitöltetett kérdőívet összegezte, azt hangsúlyozva: a szociális foglalkoztatás – mint ahogy a válaszokból is kitűnt –, az ellátás számos vonatkozásában pozitív tényezőként hat.

A házigazda intézmény lakói erre az alkalomra egy mesedramatizálással készültek, amit vastapssal köszönt meg a regionális konferencia közönsége. A résztvevők a somogyi intézmények kézműves portékáiból rendezett kiállítást is megtekinthették. Nábrádi Csilla, a megyei kirendeltség megbízott osztályvezetője a szociális foglalkoztatás hatékonyságáról szólt zárszavában, és köszönetet mondott az előadóknak, a fellépőknek, s a lebonyolító intézménynek.

Fotó: Kovács Tibor