ESEMÉNYNAPTÁR

March 2020
S M T W T F S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

szgyf_banner.jpg
szgyf_somogy_banner.jpg

 

A Somogy Megyei Gondviselés Szociális Otthon segesdi és Magas Cédrus szociális otthoni telephelyére látogattak a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsának munkatársai, Dr. Hegedűs Lajos és Tiringer Ernőné. A szakemberek találkoztak az intézmény vezetőivel, munkatársakkal és a kiváltásban érintett ellátottakkal. Dr. Hegedűs Lajos a FESZT képviselőjeként igyekszik - a lakók együttműködésére számítva - segíteni abban, hogy a támogatott lakhatás családias jellegű életteret tudjon biztosítani a projektbe résztvevők számára. 

 

 

Az ellátottak problémái mellett a munkatársak kérdéseire is igyekeztek a képviselők választ adni, mely főként a segítségnyújtás tartalmára irányult. A tanács segíteni tud a foglalkoztatási lehetőségek felkutatásában, érdekvédelmi és jogi tanácsadásban, hivatalos szervekkel való kapcsolat felvételében, valamint a  problémamegoldó minták átadásában.

 

Az intézmény vezetője, Nemes Zita a kőkúti telephelyen az ellátottakkal a bélapátfalvai intézmény látogatás tapasztalatait osztotta meg és képekkel szemléltette a támogatott lakhatást. A vezető interaktív formában, a lakók elképzeléseit figyelembe véve határozta meg a lakhatás definícióját, megkülönböztetve az egyéb, igénybe vehető szolgáltatásoktól. Szó esett foglalkoztatási lehetőségekről, mint amilyen például az akkreditált és fejlesztő foglalkoztatás, amely az aktív korúak számára egy lehetőség. Nagy hangsúlyt kapott a közösségi életforma kialakításának fontossága, ahol az egyének között szükséges a kompromisszumra nyitott magatartás, az együttélési szabályok kialakítása az adott közösség tagjainak  részvételével.

 

A jelenlévők kérdéseire való válaszadást követően a jelen lévők kérték az együttműködő, pozitív hozzáállást ellátottjainktól mind a projekttel kapcsolatban, mind pedig a lakó felkészítési folyamat kapcsán. Bátorították őket, hogy a támogatott lakhatásban való részvételt lehetőségként, egy új esélyként kezeljék.