ESEMÉNYNAPTÁR

February 2019
S M T W T F S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28

szgyf_banner.jpg
szgyf_somogy_banner.jpg

Az emberekben nagyobb a törődés utáni vágy, mint a gyógyulás iránti vágy – idézte az ősi tapasztalatot Bacsi Jenő betegjogi képviselő azon a tanácskozáson, amelyet a segesdi Gondviselés Szociális Otthonban tartottak.

 

 

Nemes Zita, az intézmény igazgatója az állami fenntartású szociális ellátórendszer és az egészségügy megyei szereplőit – igazgatókat, ápolókat, mentálhigiénés munkatársakat, orvosokat, ellátottakat – hívta közös gondolkodásra. Úgy véli, hogy e két területen dolgozók kevésbé ismerik egymás tevékenységét. Leginkább a kórházba szállítás, az ottani várakozás körülményei kapcsán tapasztalt anomáliák kerültek terítékre, de az emberi méltósághoz való jog biztosítása is szóba jött.

Nábrádi Csilla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségének osztályvezetője egyebek mellett elmondta: négy szociális intézmény 1688 ellátottjáról 787-en gondoskodnak a megyében. A tervek szerint a jövőben a barcsi és a kéthelyi szociális otthon, a segesdi kolostorépület, valamint a kőkúti intézmény egyik részlegének kiváltása valósulhat meg az úgynevezett támogatott lakhatás keretében. A betegjogi képviselő szerint 2030-ra öregségi „cunami” várható, s kérdéses, hogy milyen nyugdíjra számíthatnak a 65 év felettiek. Szólt arról is, hogy egy beteg hozzátartozója pert nyert a kórházzal szemben, mert édesanyján egy napon át nem cseréltek pelenkát…

Benczéné Bogárdi Andrea ellátottjogi képviselő az otthonlakók érdekeit vette nagyító alá, dr. Mohr Tamás segesdi háziorvos az intézményben dolgozó ápolók munkáját emelte ki, megemlítve: Segesden és a telephelyeken hetente átlag 2000 receptet ír fel a 400 ellátottnak. A házigazda intézmény igazgatónője a szakmai tevékenységet illusztrálta, majd két ellátott mesélt a segesdi otthon szeretetteljes légköréről. A kérdezz-felelek kapcsán dr. Pósa István, a nagyatádi kórház főigazgatója a gördülékeny együttműködésről beszélt, míg dr. Kováts Lajos osztályvezető főorvos a régóta általuk kezelt pszichiátriai betegek elhelyezési gondjait emelte ki.

Repülni csak két szárnnyal lehet

Szőke József, a berzencei Szeretet Szociális Otthon igazgatója a kastélykiváltás folyamatát mutatta be. Az egymilliárdos projekt kapcsán az intézmény lakói a nagyközségben vásárolt és az önkormányzat által felajánlott telkeken épített lakásokba költözhettek ki, de egy szolgáltatóház is létesült. A házaknak az ellátottak adtak nevet, és külső-belső színvilágukat is ők választhatták ki. Az igazgató az „érzékenyítési” folyamattól kezdve a táborokon át a beköltözésig, és a Czibere Károly államtitkár és Bátori Zsolt SZGYF-főigazgató jelenlétében történt átadásig illusztrálta a támogatott lakhatás, mint új ellátási forma előnyeit. Arról is szólt: a kastélykiváltási projekt főpatrónusa Jókai Anna Kossuth-nagydíjas író volt, és számos szakmai és lelki program is kísérte e projektet. A szakmai napon elhangzott: e közös párbeszéd alapja lehet egy eredményesebb együttműködésnek, hiszen a szociális ellátórendszer és az egészségügy két külön szárny, ám csak együtt repülhetnek…

Lőrincz Sándor

Vezető-főtanácsos

 

Forrás: http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/szocialis-es-egeszsegugyi-szakemberek-parbeszede-az-ellatottakert-725285/