Az alma - vallási, mitológiai szimbolikus jelentése mellett -, nemzeti eledeleink közé tartozik, mégis gyakran méltánytalanul háttérbe szorul, más gyümölcsökkel szemben. Ez ellen kívántunk tenni az alma népszerűsítésével, gazdag felhasználási lehetőségének megismertetésével úgy, hogy egy teljes nap témáját építettük fel az alma köré. A tavalyi évben első alkalommal készítettünk lakóinkkal közösen lekvárt, ami olyan népszerűre sikerült körükben, hogy ebben az évben is beterveztük programjaink sorába. A szervezés időszakát izgalom kísérte, szinte mindenki kifejezte segítő szándékát a banános alma lekvár elkészítésében.
A lakók az előkészítéstől, az egész folyamat végéig figyelemmel kísérték a főzést. Mindenki kedvére kipróbálhatta a hámozást, aprítást, szeletelést, a lekvár keverését. A főzéssel párhuzamosan nagycsoportos játéktevékenység, zenés mulatság zajlott. Miután üvegekbe került a csemege, kóstolás zárta a délelőttöt. A délután folyamán joghurtos, müzlis alma salátát készítettünk, ami igazi újdonságot jelentett. A szükséges alapanyagokkal már találkoztak ugyan lakóink, de ezek kombinációjával újszerű gasztronómia élményt nyújtottunk számukra. Minden folyamatba bekapcsolódtak az ellátottak, kipróbálták a reszelő használatát is. Az elkészült gyümölcssaláta nagy sikert aratott.
Czimbalekné Tigyi Andrea
mentálhigiénés csoportvezető